Välkommen till bloggen!

Handlar om Kraft o Rörelse

onsdag 10 mars 2010

Friktion

Svar på frågorna SÅ FUNGERAR FRIKTION

Friktion betyder bromsningskraft, När tyngden ökar så blir det en större friktion. Det bli mer friktion på ett t.ex. skrovligt underlag. Om du drar en låda på is så blir det mindre friktion än om du drar den på grus.
Det är större friktion på glidfriktionen än på rullfriktionen. Det kan man ju tänka sig på en bil. Om man skulle låsa hjulen på bilen och drar den med en lastbil så blir det ju trögare än om den hade rullat, alltså högre friktion.
Friktionen är stor om man sågar i sten. Friktionen är liten om man skär i smör.
Om det är halt ute så är det viktigt att man tänker på att köra försiktigt, ha vinterdäck (däck med dubbar i) och att försöka hålla sig till grusade vägar. För att det är inte lika stor friktion när vägen är helt isig. Gummihjulen får inget fäste. Och om man har dubbar som tar i så är det mer friktion eller om det är grus så tar gummit i gruset och gruset i isen. Du ökar friktionen på vägbanan om det är grus på den.
Om du får vattenplaning så är det att hjulen inte har någon kontakt med vägen. Vatten har kommit in i mönstret på hjulen och det är bara vatten mellan gummit och marken. Så du har ingen chans att styra bilen. Därför så är det viktigt att köra sakta och försiktigt i vattenpölar. Det är lättare att få vattenplaning med bil än med t.ex. cykel. För bilen har en större och plattare yta på sina hjul.

Tackar Lisa Palm för sammanfattningen

1 kommentar: